1.3 boki trapezu równoramiennego mają (razem) 10 cm długości, wyskość 8cm, a jego pole wynosi 128cm�. Oblicz obwód tego trapezu.
2.Ramiona trapezu prostokątnego mają długości 4cm i 5cm, a jego pole jest równe 46cm�. Oblicz obwód trapezu.
zadania z trapezami
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
zadania z trapezami
1.3:
Czy ta tresc jest na pewno dobra?? Bo wystarczy wykonac prowizoryczny rysunek:
Z niego wynika ze nie moga byc takie dane, bo nie da sie stworzyc takiego trojkata prostokatnego...
2.
\(\displaystyle{ P=46
x=b-a\ \ \ x>0\\
x^{2}+4^{2}=5^{2}\\
x^{2}=9\\
x=3\\
b-a=3\\
b=a+3\\\\
P=\frac{(a+b)\cdot h}{2}\\
\frac{(a+b)\cdot h}{2}=46\\
(a+b)\cdot h=92\\
(a+a+3)\cdot 4=92\\
2a+3=23\\
2a+20\\
a=10\\
b=13\\
Ob=10+13+4+5=32}\)
POZDRO
Czy ta tresc jest na pewno dobra?? Bo wystarczy wykonac prowizoryczny rysunek:
Z niego wynika ze nie moga byc takie dane, bo nie da sie stworzyc takiego trojkata prostokatnego...
2.
\(\displaystyle{ P=46
x=b-a\ \ \ x>0\\
x^{2}+4^{2}=5^{2}\\
x^{2}=9\\
x=3\\
b-a=3\\
b=a+3\\\\
P=\frac{(a+b)\cdot h}{2}\\
\frac{(a+b)\cdot h}{2}=46\\
(a+b)\cdot h=92\\
(a+a+3)\cdot 4=92\\
2a+3=23\\
2a+20\\
a=10\\
b=13\\
Ob=10+13+4+5=32}\)
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
zadania z trapezami
soku11, nie widzę nigdzie nic o trapezie prostokątnym )). Po prostu ze wzoru na pole wyliczyć wysokość a potem pitagorasem to potraktować i obliczyć długość ramienia.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
zadania z trapezami
Czytanie ze zrozumieniem sie klania Chodzi mi o trojkat prostokatny utworzony z wyskosci, przedluzenia dolnej podstawy i ramienia... POZDROtrojkata prostokatnego
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 5 paź 2006, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z domu
- Podziękował: 16 razy
zadania z trapezami
Chodzi o trapez równoramienny, dane są na pewno dobre, rysunek chyba tezsoku11 pisze:1.3:
Czy ta tresc jest na pewno dobra?? Bo wystarczy wykonac prowizoryczny rysunek:
Z niego wynika ze nie moga byc takie dane, bo nie da sie stworzyc takiego trojkata prostokatnego...
EDit: W treści zadania 1 jest mowa o trzech bokach, ktorych łączna długość wynosi 10, a na rysunku widzę 2 boki po 5 cm.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
zadania z trapezami
Ze wzoru na pole mamy :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} (a+b) h = 128}\)
\(\displaystyle{ \frac{8(a+b)}{2} = 128}\)
\(\displaystyle{ 8(a+b) = 256}\)
\(\displaystyle{ a+b = 32}\)
Wynika z tego ze
x-ramie
\(\displaystyle{ 2x + a =10}\)
\(\displaystyle{ a+b=32}\)
Pokombinuj troszeczke i Ci wyjdzie pzdr
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} (a+b) h = 128}\)
\(\displaystyle{ \frac{8(a+b)}{2} = 128}\)
\(\displaystyle{ 8(a+b) = 256}\)
\(\displaystyle{ a+b = 32}\)
Wynika z tego ze
x-ramie
\(\displaystyle{ 2x + a =10}\)
\(\displaystyle{ a+b=32}\)
Pokombinuj troszeczke i Ci wyjdzie pzdr