Witam,
co oznacza, jeśli mamy zaznaczyć pary punktów spełniające określone (dwa warunki) a pomiędzy tymi warunkami jest znak równoważne:
\(\displaystyle{ y < - x+5 \Leftrightarrow y > |x-1|}\)
tzn o co chodzi z tym równoważne.
zaznaczyć zbiory punktów na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
zaznaczyć zbiory punktów na płaszczyźnie
Chyba nie zrozumiałem pytania, ale powtórzę innymi słowami:
\(\displaystyle{ p \Leftrightarrow q}\) jest prawdą wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ p \wedge q}\) lub \(\displaystyle{ \neg p \wedge \neg q}\).
Musisz więc zaznaczyć sumę zbiorów wyznaczonych przez warunki:
\(\displaystyle{ \begin{cases}y<-x+5\\ y >|x-1|\end{cases}}\) oraz \(\displaystyle{ \begin{cases}y\ge -x+5\\ y \le |x-1|\end{cases}}\)
Q.
\(\displaystyle{ p \Leftrightarrow q}\) jest prawdą wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ p \wedge q}\) lub \(\displaystyle{ \neg p \wedge \neg q}\).
Musisz więc zaznaczyć sumę zbiorów wyznaczonych przez warunki:
\(\displaystyle{ \begin{cases}y<-x+5\\ y >|x-1|\end{cases}}\) oraz \(\displaystyle{ \begin{cases}y\ge -x+5\\ y \le |x-1|\end{cases}}\)
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
zaznaczyć zbiory punktów na płaszczyźnie
czyli jakby takie pary zdań
\(\displaystyle{ 0 \Leftrightarrow 0\\
1 \Leftrightarrow 1}\)-- 13 paź 2013, o 20:40 --Ok, a załóżmy, że mamy koniunkcję warunków (w jednym ze skrzydeł równoważności) tzn:
\(\displaystyle{ p \Leftrightarrow (q \wedge r)}\)
Czyli powinienem rozpatrywać tak:
1) p spełnione i q i r spełnione
2) p niespełniona i q (niech się dzieje co chce). i r niespełniona
3) p niespełniona i q niespełniona i r (niech się dzieje co chce)
\(\displaystyle{ 0 \Leftrightarrow 0\\
1 \Leftrightarrow 1}\)-- 13 paź 2013, o 20:40 --Ok, a załóżmy, że mamy koniunkcję warunków (w jednym ze skrzydeł równoważności) tzn:
\(\displaystyle{ p \Leftrightarrow (q \wedge r)}\)
Czyli powinienem rozpatrywać tak:
1) p spełnione i q i r spełnione
2) p niespełniona i q (niech się dzieje co chce). i r niespełniona
3) p niespełniona i q niespełniona i r (niech się dzieje co chce)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2013, o 18:38 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .