Dodawanie wektorów tw. cosinusów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Mojito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 mar 2012, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 5 razy

Dodawanie wektorów tw. cosinusów

Post autor: Mojito »

Potrzebuje dodać wektory v1 i v2 aby otrzymać wektor v3. kat \(\displaystyle{ \alpha}\) miedzy nimi jest równy 135 stopni
\(\displaystyle{ v1 = 27,8}\) a \(\displaystyle{ v2 = 8}\)
Jeżeli zrobię to poprzez wyliczenie kątów w trojkacie to wynik mi wyjdzie niedokładny - około 20,4 natomiast w odpowiedzi jest coś takiego
\(\displaystyle{ v3 = v1 \cdot cos \alpha - v2 \cdot cos45 = 21,5}\)
Jak do tego dojść ? próbowałem za pomocą tw. cosinusów bezskutecznie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Dodawanie wektorów tw. cosinusów

Post autor: piasek101 »

Oni też przybliżyli. Licz normalnie z cosinusów. Albo opuszczając wysokość z wierzchołka kąta ostrego z Pitagorasa.
ODPOWIEDZ