Wykres nierówności z wartością bezwzględną

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Paarn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 paź 2013, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

Wykres nierówności z wartością bezwzględną

Post autor: Paarn »

Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów zapisany za pomocą nierówności \(\displaystyle{ 2 |x| - |y| \ge 1}\). Mógłby ktoś mi pomóc i naprowadzić jak to ugryźć ?
Ostatnio zmieniony 7 paź 2013, o 16:48 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kacper218
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 38 razy

Wykres nierówności z wartością bezwzględną

Post autor: kacper218 »

Możemy np. rozpatrywać przypadki.
Paarn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 paź 2013, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

Wykres nierówności z wartością bezwzględną

Post autor: Paarn »

nic mi to nie mówi
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wykres nierówności z wartością bezwzględną

Post autor: mmoonniiaa »

Musisz sprawdzić, jaki jest wzór funkcji w każdej ćwiartce układu współrzędnych, tzn. gdy \(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge 0 \\ y \ge 0 \end{cases}}\), gdy \(\displaystyle{ \begin{cases} x < 0 \\ y \ge 0 \end{cases}}\), gdy \(\displaystyle{ \begin{cases} x < 0 \\ y < 0 \end{cases}}\) lub gdy \(\displaystyle{ \begin{cases} x \ge 0 \\ y < 0 \end{cases}}\).
Paarn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 7 paź 2013, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

Wykres nierówności z wartością bezwzględną

Post autor: Paarn »

o teraz juz wierm jak to zrobić - dzięki wielkie
ODPOWIEDZ