styczne do okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

styczne do okręgu

Post autor: cytrynka114 »

Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x-2) ^{2}+(y-4) ^{2} =10}\). Wykaż, że styczne do tego okręgu poprowadzone przez początek układu współrzędnych są prostopadłe.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

styczne do okręgu

Post autor: bartek118 »

Styczna poprowadzona przez początek układu ma postać \(\displaystyle{ y=ax}\). Podstawiając to pod równanie okręgu otrzymasz równanie kwadratowe, które musi mieć tylko jedno rozwiązanie. Zapisując deltę takiego równania, otrzymasz równanie kwadratowe względem \(\displaystyle{ a}\). Rozwiązania tego równania muszą spełniać warunek \(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2 = -1}\), a to czy tak jest wyczytasz ze wzorów Viete'a.
ODPOWIEDZ