Wyznacz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ (-1,2,3)}\) prostopadłej do płaszczyzny \(\displaystyle{ x+y-z-1 =0}\) i równoległej do prostej \(\displaystyle{ x=y=z}\) .
Prosiłbym o pomoc
Wyznacz równanie płaszczyzny przechoddzącej przez punkt
Wyznacz równanie płaszczyzny przechoddzącej przez punkt
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2013, o 10:39 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Wyznacz równanie płaszczyzny przechoddzącej przez punkt
Umiesz wyznaczyć wektor normalny? Jest to wektor prostopadły do płaszczyzny, to dużo już nam da.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Wyznacz równanie płaszczyzny przechoddzącej przez punkt
Drugi wektor musisz wyznaczyć z równania prostej i na podstawie tych dwóch wyznaczyć równanie szukanej płaszczyzny.