Temat: Prosta i wektory- rozwiązywanie zadań
Oblicz pole trójkąta o wierzchołku:
\(\displaystyle{ A(-4;-2),B(6;-1),C(1;5)}\)
Zadanie wykonaj wykorzystując wzór Herona. Napisz plan działania.
Proszę o dokładnie wyliczenie i wytłumaczenie tego zadania;)
Oblicz pole trójkąta, wykorzystaj wzór Herona
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 38 razy
Oblicz pole trójkąta, wykorzystaj wzór Herona
Gotowca nie dostaniesz
Liczysz długości boków (wzór na długość odcinka jest prosty).
Podstawiasz do wzoru Herona wyliczone wartości.
Liczysz długości boków (wzór na długość odcinka jest prosty).
Podstawiasz do wzoru Herona wyliczone wartości.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Oblicz pole trójkąta, wykorzystaj wzór Herona
ok, więc korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ \sqrt{ (x _{b}-x _{a}) ^2+(y _{b}-y _{a}) ^2 }}\)
wyszło mi, że
\(\displaystyle{ AB= \sqrt{101} \approx 10,05 //
AC= \sqrt{74} \approx 8,60 //
BC= \sqrt{61} \approx 7,81}\)
Rozumiem, że dalej podstawiam to co mi wyszło pod a,b i c we wzorze Herona, tak?
Teraz wyszło mi, że we wzorze Herona \(\displaystyle{ p \approx 13,23}\)
A całkowite pole tego trójkąta to \(\displaystyle{ S \approx 32,49}\)
Dobrze?
wyszło mi, że
\(\displaystyle{ AB= \sqrt{101} \approx 10,05 //
AC= \sqrt{74} \approx 8,60 //
BC= \sqrt{61} \approx 7,81}\)
Rozumiem, że dalej podstawiam to co mi wyszło pod a,b i c we wzorze Herona, tak?
Teraz wyszło mi, że we wzorze Herona \(\displaystyle{ p \approx 13,23}\)
A całkowite pole tego trójkąta to \(\displaystyle{ S \approx 32,49}\)
Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 11 lis 2012, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 38 razy
Oblicz pole trójkąta, wykorzystaj wzór Herona
Jest ok. Ciekawe czy nauczyciel nie chciał, żeby zostawić w formie pierwiastków i spróbować wykonać jeszcze jakieś przekształcenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Oblicz pole trójkąta, wykorzystaj wzór Herona
Nauczyciel wspomniał tylko o sposobie rozwiązania. Uznałem, że będzie szybciej zaokrąglić wynik niż męczyć się z pierwiastkami:)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz pole trójkąta, wykorzystaj wzór Herona
Ale zaokrąglać możesz gdy było na to pozwolenie.
Tym bardziej, że ,,pole trójkąta którego wierzchołki mają współrzędne całkowite wyraża się liczbą całkowitą lub wymierną o mianowniku 2 (oczywiście po skróceniu). "
Tym bardziej, że ,,pole trójkąta którego wierzchołki mają współrzędne całkowite wyraża się liczbą całkowitą lub wymierną o mianowniku 2 (oczywiście po skróceniu). "
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 14 lut 2013, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
Oblicz pole trójkąta, wykorzystaj wzór Herona
Obawiam się, że inaczej nie umiałbym tego zrobić. Zresztą spróbowałem i wyszła z tego niezła chińszczyzna, więc lepiej niech zostanie zaokrąglone.