Wyznacz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Wojoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 14 wrz 2013, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: Wojoz »

Odcięta środka okręgu jest równa 2. Wyznacz równania równanie tego okręgu, jeśli jest on styczny od prostych \(\displaystyle{ 3x-y+3=0}\) i \(\displaystyle{ 3x-y-11=0}\)
Obliczam promień okręgu ze wzoru na odległość między 2 prostymi równoległymi, lecz nie wiem co z tym zrobić dalej, dajcie wskazówkę.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: loitzl9006 »

Z tego że odcięta jest równa \(\displaystyle{ 2}\) wynika, że środek okręgu musi leżeć na prostej \(\displaystyle{ x=2}\). Policz sobie współrzędne \(\displaystyle{ y_1}\) i \(\displaystyle{ y_2}\) punktów przecięcia prostej \(\displaystyle{ x=2}\) z dwiema danymi w zadaniu prostymi (np. układ równań) - współrzędna \(\displaystyle{ y}\) środka okręgu będzie w połowie pomiędzy \(\displaystyle{ y_1}\) i \(\displaystyle{ y_2}\).
Wojoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 14 wrz 2013, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: Wojoz »

Zadanie rozwiązane, dzięki.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1594
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: Gouranga »

loitzl9006, a oś odciętych to nie OY?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Wyznacz równanie okręgu

Post autor: bakala12 »

Gouranga, oś odciętych to \(\displaystyle{ OX}\), zaś \(\displaystyle{ OY}\) to oś rzędnych.
ODPOWIEDZ