wyznacz pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 3 cze 2012, o 11:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 6 razy
wyznacz pole równoległoboku
W równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) dane są \(\displaystyle{ A(-2,-3)}\), \(\displaystyle{ \vec{AB} =[6,2]}\), \(\displaystyle{ |BD|= 4\sqrt{2}}\) oraz równanie prostej zawierającej przekątną \(\displaystyle{ BD: x+y-3=0}\). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków oraz pole tego równoległoboku.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2013, o 10:12 przez bakala12, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz pole równoległoboku
Np :
1) to wyznacznik z wektorów sąsiednich boków.
2) otoczyć dany równoległobok pionowymi i poziomymi - i odjąć odpowiednie pola aby pozostało co trzeba.
[edit] Ale ABCD (Twoje) nie jest równoległobokiem.
1) to wyznacznik z wektorów sąsiednich boków.
2) otoczyć dany równoległobok pionowymi i poziomymi - i odjąć odpowiednie pola aby pozostało co trzeba.
[edit] Ale ABCD (Twoje) nie jest równoległobokiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
wyznacz pole równoległoboku
jak to nie jest?
\(\displaystyle{ A=(-2,-3), B=(4,-1), C=(6,5), D=(0,3)\\
|BD| = 4\sqrt{2}\\
|AC| = 8\sqrt{2}\\
P = \frac{8\sqrt{2} \cdot 4\sqrt{2}}{2} = 32}\)
nie tylko jest równoległobokiem, jest rombem
\(\displaystyle{ A=(-2,-3), B=(4,-1), C=(6,5), D=(0,3)\\
|BD| = 4\sqrt{2}\\
|AC| = 8\sqrt{2}\\
P = \frac{8\sqrt{2} \cdot 4\sqrt{2}}{2} = 32}\)
nie tylko jest równoległobokiem, jest rombem
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznacz pole równoległoboku
Wierzchołki jakie wczoraj podał autor posta \(\displaystyle{ A(-2;3);B(4;-1);C(2;7);D(8;-5)}\) Dam nie tylko palec, że nie wyznaczały równoległoboku.