Mam problem.
Otóż kolega podał mi takie zadanie:
czy odwzorowanie \(\displaystyle{ f(x,y)=( -16x^{2} +y, x)}\) zachowuje pole?
Co tak właściwie to oznacza? Jak to sprawdzić?
Kolega twierdzi że \(\displaystyle{ f: R^{2} \rightarrow R^{2}}\)
Proszę o pomoc.
Odwzorowanie zachowuje pole?!
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Odwzorowanie zachowuje pole?!
Zgadza się, \(\displaystyle{ f : \mathbb{R}^2 \rightarrow \mathbb{R}^2}\). Musisz pokazać, że:
\(\displaystyle{ \ell (A) = \ell (f(A))}\)
dla wszystkich zbiorów mierzalnych w sensie Lebesgue'a \(\displaystyle{ A \in \mathcal{L}(\mathbb{R}^2)}\), gdzie \(\displaystyle{ \ell}\) oznacza miarę Lebesgue'a. Wydaje mi się, że wystarczy sprawdzić, że równość zachodzi tylko dla kostek.
\(\displaystyle{ \ell (A) = \ell (f(A))}\)
dla wszystkich zbiorów mierzalnych w sensie Lebesgue'a \(\displaystyle{ A \in \mathcal{L}(\mathbb{R}^2)}\), gdzie \(\displaystyle{ \ell}\) oznacza miarę Lebesgue'a. Wydaje mi się, że wystarczy sprawdzić, że równość zachodzi tylko dla kostek.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2013, o 20:10 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Odwzorowanie zachowuje pole?!
Jeśli tak jest, to nadal tego nie rozumiem. Miara lebesgue'a punktu to 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Odwzorowanie zachowuje pole?!
Zauważ, że odwzorowanie jest odwracalne. Weźmy ustaloną kostkę (prostokąt) \(\displaystyle{ Q}\) w przeciwdziedzinie. Jej pole to oczywiście iloczyn wymiarów. Z drugiej strony - znajdź przeciwobraz tego prostokąta \(\displaystyle{ f^{-1} (Q)}\) i policz jego miarę. W ten sposób pokażemy, że dla prostokątów (kostek) twierdzenie zachodzi. Potem musimy jakoś z definicji miary Lebesgue skorzystać (z tego, że jest to infimum miar prostokątów).