Pole koła stycznego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jacekws
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 17 mar 2013, o 11:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 4 razy

Pole koła stycznego

Post autor: jacekws »

Oblicz pole koła stycznego jednocześnie do prostych k i l:
\(\displaystyle{ k: y= \frac{3}{4}x+6;
l: y= \frac{3}{4}x- \frac{13}{2}}\)
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Pole koła stycznego

Post autor: loitzl9006 »

Wybierz sobie jakiś punkt \(\displaystyle{ A}\) należący do prostej \(\displaystyle{ k}\) niech spełnia jej równanie, a następnie poprowadź prostą prostopadłą przez ten punkt - wyznacz jej równanie; potem układ równań z wyznaczonej prostej \(\displaystyle{ \perp}\), i prostej \(\displaystyle{ l}\) - znajdziesz kolejny punkt przecięcia \(\displaystyle{ B}\) należący do prostej \(\displaystyle{ l}\) - masz już współrzędne \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) a odcinek \(\displaystyle{ AB}\) to średnica koła stycznego.
ODPOWIEDZ