Wyznacz taki punkt P, aby AB+2AC-3AP=0

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jarhead
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 21 paź 2006, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Milicz

Wyznacz taki punkt P, aby AB+2AC-3AP=0

Post autor: jarhead »

Wyznacz taki punkt P, aby AB+2AC-3AP=0 jeśli A=(-5.0) B=(-1,3) C=(4,-2)
po przekształceniach wychodzi mi AP=(5+2√85)/3... i co dalej??

i jeszcze jedno zadanko...

Wyznacz równanie prostej nachylonej do osi OX pod kątem 135° stycznej do okręgu x�-8x+y�-6y=0...
tg135 = -ctg45 = -1
czyli a=-1 => y=-x+b
i teraz co? podstawic pod rownanie okregu i wyznaczyc pochodna czy co...?
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Wyznacz taki punkt P, aby AB+2AC-3AP=0

Post autor: Calasilyar »

jarhead pisze:AB
to jest \(\displaystyle{ |AB|}\) czy \(\displaystyle{ \vec{AB}}\)? jeżeli to pierwsze, to potrzebujesz drugiego równania, bo zostaniesz z dwoma niewiadomymi, a jeżeli drugie to rozłóż sobie na dwa równania z x i y.

2)
jarhead pisze:wyznaczyc pochodna
z czego?, przecież okrąg nie jest funkcją
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Wyznacz taki punkt P, aby AB+2AC-3AP=0

Post autor: W_Zygmunt »

jarhead pisze: AB+2AC-3AP=0
\(\displaystyle{ \vec{ AB} + 2\cdot \vec{AC} - 3\cdot \vec{AP}\,=\, \vec{0}}\)
Teraz wystarczy przesunąć punkt A o \(\displaystyle{ \vec{AP}}\), czyli
\(\displaystyle{ P\,=\, A + \vec{AP}}\).
W drugim, można korzystać z pochodnych, ale trzeba by wyliczyć y z x�-8x+y�-6y=0.
Lecz można prościej, styczna i okrąg muszą mieć jeden punkt wspólny, czyli delta = 0.
ODPOWIEDZ