Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l:
\(\displaystyle{ A=(2,-5,3)}\)
\(\displaystyle{ l: \frac{x+5}{3}= \frac{y}{-2} = \frac{z-1}{1}}\)
Prosze o wskazówke jak się za to zabrać.
Prosta przechdzaca przez punkt prostopadla do innej prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Prosta przechdzaca przez punkt prostopadla do innej prostej
znajdź wektor kierunkowy prostej i wylicz drugi wektor z tej zależności
\(\displaystyle{ \vec{A}\circle \vec{B} = |A||B|\cos \phi}\)
gdzie \(\displaystyle{ \phi}\) oznacza kąt między wektorami, stad wynika, że jeżeli wektory mają być prostpadłe to ten iloczyn wynsi 0
\(\displaystyle{ \vec{A}\circle \vec{B} = |A||B|\cos \phi}\)
gdzie \(\displaystyle{ \phi}\) oznacza kąt między wektorami, stad wynika, że jeżeli wektory mają być prostpadłe to ten iloczyn wynsi 0
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Prosta przechdzaca przez punkt prostopadla do innej prostej
\(\displaystyle{ \vec{A} \cdot \vec{B} = A_x B_x + A_y B_y + A_z B_z = |A||B| \cos \phi}\)
jeżeli \(\displaystyle{ \phi = 90 \Rightarrow \cos \phi = 0 \Rightarrow \vec{A} \cdot \vec{B} = 0}\)
\(\displaystyle{ \vec{A}}\) musisz wyznaczyć z podanego przez Ciebie równania prostej, \(\displaystyle{ \vec{B}}\) jest szukane
jeżeli \(\displaystyle{ \phi = 90 \Rightarrow \cos \phi = 0 \Rightarrow \vec{A} \cdot \vec{B} = 0}\)
\(\displaystyle{ \vec{A}}\) musisz wyznaczyć z podanego przez Ciebie równania prostej, \(\displaystyle{ \vec{B}}\) jest szukane
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 wrz 2013, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Prosta przechdzaca przez punkt prostopadla do innej prostej
W szukanym wektorze \(\displaystyle{ \vec{B}}\) mam 3 niewiadome a równanie tylko jedno chyba że źle coś podstawiam ale tak już próbowałem na samym początku.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Prosta przechdzaca przez punkt prostopadla do innej prostej
Ale przecież takich prostych jest nieskończenie wiele. Na pewno dobrze przepisałeś treść zadania?woj250 pisze:Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l
Q.