Równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Nie_umiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2012, o 11:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 3 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: Nie_umiem »

Mam takie zadanie:
Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez proste:
\(\displaystyle{ \frac{x-3}{1}= \frac{y-1}{-1}= \frac{z+1}{-2}}\)
i
\(\displaystyle{ \frac{x+1}{1}= \frac{y}{-1}= \frac{z}{-2}}\)

Wymyśliłam żeby zastosować tutaj iloczyn wektorowy \(\displaystyle{ [1,-1,-2] \times [1,-1,-2]}\)
Wyszło mi 0.
I nie wiem jak teraz...
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: MakCis »

A czy to nie będzie przypadkiem płaszczyzna rozpięta przez te dwa wektory?
Nie_umiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2012, o 11:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 3 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: Nie_umiem »

MakCis pisze:A czy to nie będzie przypadkiem płaszczyzna rozpięta przez te dwa wektory?
Możliwe, ale co w takim wypadku powinnam zrobić?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: kerajs »

Nie_umiem pisze:Wymyśliłam żeby zastosować tutaj iloczyn wektorowy \(\displaystyle{ [1,-1,-2] \times [1,-1,-2]}\)
Wyszło mi 0.
I nie wiem jak teraz...
Bo to proste równoległe.
Za drugi wektor przyjmij wektor między punktami zaczepienia tych prostych. Czyli (3,1,-1) i (-1, 0.0).
Iloczyn wektorowy tych wektorów da wektor normalny płaszczyzny, a jednego z powyższych punktów użyj do wyznaczenia równania płaszczyzny.
Nie_umiem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2012, o 11:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 3 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: Nie_umiem »

Niestety ciągle nie rozumiem.
Zrobiłam
\(\displaystyle{ [1,-1,-2] \times [1,-1,-2]}\)
Później obliczyłam x,y,z względem drugiego punktu i wyszedł mi bledny wynik
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: lukasz1804 »

Zadanie można też rozwiązać inną metodą.

Załóżmy, że szukana płaszczyzna jest opisana równaniem ogólnym postaci \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\), przy czym \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) nie są równe zeru jednocześnie.
Dane proste mają następującą postać parametryczną:
\(\displaystyle{ (1,-1,-2)t+(3,1,-1)=(t+3,-t+1,-2t-1)}\),
\(\displaystyle{ (1,-1,-2)s+(-1,0,0)=(s-1,-s,-2s)}\).
Skoro szukana płaszczyzna ma zawierać obie proste, to równania
\(\displaystyle{ A(t+3)+B(-t+1)+C(-2t-1)+D=0}\),
\(\displaystyle{ A(s-1)-Bs-2Cs+D=0}\)
z niewiadomą \(\displaystyle{ t}\) i \(\displaystyle{ s}\) odpowiednio, mają nieskończenie wiele rozwiązań. Równania te przyjmują równoważną postać
\(\displaystyle{ (A-B-2C)t+(3A+B-C+D)=0}\),
\(\displaystyle{ (A-B-2C)s-A+D=0}\).
Skoro równania te mają nieskończenie wiele rozwiązań, to muszą zachodzić jednocześnie równości
\(\displaystyle{ \begin{cases} A-B-2C=0 \\ 3A+B-C+D=0 \\ -A+D=0 \end{cases}}\).
Wystarczy teraz rozważyć dwa przypadki \(\displaystyle{ A=0, A=1}\) (jeśli \(\displaystyle{ A\ne 0}\), to dzieląc równanie płaszczyzny stronami przez \(\displaystyle{ A}\) otrzymujemy równanie tej samej płaszczyzny z współczynnikiem przy \(\displaystyle{ x}\) równym \(\displaystyle{ 1}\)).

Łatwo sprawdzić, że dla \(\displaystyle{ A=0}\) zachodzi równość \(\displaystyle{ B=C=D=0}\). Należy zatem rozważyć jedynie przypadek \(\displaystyle{ A=1}\).
ODPOWIEDZ