Wyznacz równanie kierunkowe prostej równoległej do płaszczyzn \(\displaystyle{ \pi_{1} : 3x-y+4z-2=0}\) i \(\displaystyle{ \pi _{2} : 2x+y-z=0}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ (2,-1,4)}\)
Nie mam zielonego pojecia od czego zacząć, proszę o pomoc.
Wyznaczanie równania prostej równoległej do płaszczyzn
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznaczanie równania prostej równoległej do płaszczyzn
Iloczyn wektorowy wektorów normalnych tych płaszczyzn da wektor kierunkowy poszukiwanej prostej. Zaczepisz ją w zadanym punkcie
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 maja 2011, o 11:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczanie równania prostej równoległej do płaszczyzn
Wektor kierunkowy wyszedł mi \(\displaystyle{ \left( -3,11,5 \right)}\), więc równanie prostej będzie wyglądać po prostu tak:
\(\displaystyle{ k: \ \left( 2,-1,4 \right) +s \left( -3,11,5 \right)}\) ?
Przy okazji chciałbym zapytać jak mając dwa punkty wyznaczyć równanie parametryczne prostej? Doszedłem tylko do tego jak obliczyć jego wektor kierunku...
\(\displaystyle{ k: \ \left( 2,-1,4 \right) +s \left( -3,11,5 \right)}\) ?
Przy okazji chciałbym zapytać jak mając dwa punkty wyznaczyć równanie parametryczne prostej? Doszedłem tylko do tego jak obliczyć jego wektor kierunku...
Ostatnio zmieniony 30 sie 2013, o 13:35 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wyznaczanie równania prostej równoległej do płaszczyzn
Wektor zapisz w nawiasach kwadratowych (ładniejsza byłaby ta postać parametryczna w postaci układu równań)
Odp: Zaczep prostą w jednym (dowolnym) z tych dwóch danych punktów
Odp: Zaczep prostą w jednym (dowolnym) z tych dwóch danych punktów