Długości przekątnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lukis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 31 razy

Długości przekątnych

Post autor: lukis »

Znajdź długości przekątnych równoległoboku zbudowanego na wektorach a=[-1,2] i b=[5,-2].
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Długości przekątnych

Post autor: Lorek »


Trochę dziwne oznaczenia, ale nie chce mi się zmieniać.
Interesuje nas \(\displaystyle{ |AD|}\) i \(\displaystyle{ |CB|}\). Wiemy, że \(\displaystyle{ \vec{AB}=[5;-2]}\) i \(\displaystyle{ \vec{CA}=[-1;2]}\). Teraz zauważmy, że \(\displaystyle{ \vec{AD}=\vec{AB}+\vec{BD}=\vec{AB}-\vec{CA}}\) i \(\displaystyle{ \vec{CB}=\vec{CA}+\vec{AB}}\). Jak juz znajdziemy współrzędne wektorów \(\displaystyle{ \vec{AD},\: \vec{CB}}\), to wystarczy policzyć ich długość.
ODPOWIEDZ