prosta przez 3 punkty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ciriss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 sie 2013, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malbork

prosta przez 3 punkty

Post autor: ciriss »

Cześć mam problem z 1 zadaniem
Mam podane 3 punkty i muszę napisać parametryczne i ogólne równanie prostej na podstawie tych punktów
Jak to zrobić? I czy wgl mozna to zrobić?
szw1710

prosta przez 3 punkty

Post autor: szw1710 »

A są współliniowe? Inaczej stosuje się tylko twierdzenie z geometrii wykreślnej: przez każde trzy punkty płaszczyzny przechodzi prosta, byle była odpowiednio gruba.

A poważnie: sprawdź czy dwa wektory zbudowane z tych punktów są równoległe.
ciriss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 sie 2013, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malbork

prosta przez 3 punkty

Post autor: ciriss »

Okej czyli muszę sprawdzić czy są równolegle jeśli są to jak dalej postępować muszę?
szw1710

prosta przez 3 punkty

Post autor: szw1710 »

Wziąć dowolne dwa z nich i napisać równanie prostej. Wektor równoległy itp. Parametryczne łatwo przerabiasz na ogólne. Mając równanie \(\displaystyle{ x=x_0+at,\;y=y_0+bt}\), łatwo wyliczasz \(\displaystyle{ y}\) w zależności od \(\displaystyle{ x}\), przenosisz wszystko na jedną stronę i masz równanie ogólne.

Mniemam, że chodzi o płaszczyznę.
ciriss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 sie 2013, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malbork

prosta przez 3 punkty

Post autor: ciriss »

Chodzi o prostą
Ogólnie chodzi mi o postępowanie w takim wypadku dostaje 3 punkty i muszę z nich zrobić parametryczne i ogólne równanie prostej
Czyli doprowadzić to parametrycznego i później przerobić je na ogólne
Awatar użytkownika
Martingale
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 9 lip 2013, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stuttgart
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 10 razy

prosta przez 3 punkty

Post autor: Martingale »

Możesz podać te punkty? (Jeżeli znasz ich współrzędne)

Ogólnie to nie zawsze jest to możliwe, weźmy chociażby \(\displaystyle{ (0,0)}\), \(\displaystyle{ (1,1)}\) i \(\displaystyle{ (2,4)}\). Jeżeli jednak jest możliwe, to odrzuć jeden z nich i wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dwa pozostałe, tak jak radził szw1710.
ciriss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 28 sie 2013, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malbork

prosta przez 3 punkty

Post autor: ciriss »

\(\displaystyle{ \left( 1 ,-5\right), \ \left( 3 ,-1\right) , \ \left( 5 , -3\right)}\)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 11:59 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ