Wykaż, że... wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
cz0rnyfj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 26 razy

Wykaż, że... wektory

Post autor: cz0rnyfj »

Wiedząc, że punkty A, B, C, D są wierzchołkami dowolnego czworokąta ABCD, wykaż, że:
\(\displaystyle{ \vec{AC}+\vec{BD}=\vec{AD}+\vec{BC}}\).

Teraz o to mam do Was pytanie: czy mogę to wykazać za pomocą rysunku? Czy to bd poprawne rozwiązanie? Jeżeli nie to czy istnieje jakiś inny sposób żeby to rozwiązać?
6weronika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 24 razy

Wykaż, że... wektory

Post autor: 6weronika »

\(\displaystyle{ \vec{AC}= \vec{AB}+ \vec{BC}}\)
\(\displaystyle{ \vec{BD}= \vec{BA}+ \vec{AD}}\)
Wiesz, że \(\displaystyle{ \vec{BA}= -\vec{AB}}\)

Podkładasz do lewej strony i jest.
ODPOWIEDZ