równanie płaszczyzny PI
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 sie 2013, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 2 razy
równanie płaszczyzny PI
mam problem z zadaniem:
Płaszczyzna π jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ \frac{x+2}{5} =y-3=3z}\) i przechodzi przez punkt (1,0,0). Podaj jej równanie.
proszę o pomoc...
Płaszczyzna π jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ \frac{x+2}{5} =y-3=3z}\) i przechodzi przez punkt (1,0,0). Podaj jej równanie.
proszę o pomoc...
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 25 sie 2013, o 13:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 2 razy
równanie płaszczyzny PI
ja obliczyłem to tak:
(1,0,0)
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{5} = \frac{y-3}{1} = \frac{3z}{1}}\)
stąd mam (5,1,1)
\(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\)
\(\displaystyle{ 5*1+1*0+1*0+D=0}\)
\(\displaystyle{ D=-5}\)
Rozwiązanie :\(\displaystyle{ 5x+y+z-5=0}\) ??
(1,0,0)
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{5} = \frac{y-3}{1} = \frac{3z}{1}}\)
stąd mam (5,1,1)
\(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\)
\(\displaystyle{ 5*1+1*0+1*0+D=0}\)
\(\displaystyle{ D=-5}\)
Rozwiązanie :\(\displaystyle{ 5x+y+z-5=0}\) ??
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
równanie płaszczyzny PI
Równanie płaszczyzny można zapisać jako iloczyn skalarny wektora normalnego i dowolnego wektora z tej płaszczyzny. Wektor normalny to wektro prostopadły do płaszczyzny. W zadaniu prosta jest prostopadła więc jej wektor kierunkowy będzie wektorem normalnym.
Czyli równanie ma postać \(\displaystyle{ (5,1,1) \cdot (x-1,y,z)=0}\).
Teraz widzę, że skorzystałeś chyba z jakiegoś gotowego wzoru. Nie zauważyłem od razu.
Rozwiązanie jest ok i finalne.
Czyli równanie ma postać \(\displaystyle{ (5,1,1) \cdot (x-1,y,z)=0}\).
Teraz widzę, że skorzystałeś chyba z jakiegoś gotowego wzoru. Nie zauważyłem od razu.
Rozwiązanie jest ok i finalne.