Witam, mam problemik z takim zadniem:
Wektor AB=5a+2b , BC=2a-4b , CA=-7a+2b tworzą trójkąt ABC gdzie a,b są wektorami jednostkowymi i prostopadłymi. Oblicz długość wysokości AD.
Zadanie z geometrii analitycznej
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Zadanie z geometrii analitycznej
Mamy wektor postaci:
\(\displaystyle{ \vec{a}=a_x\vec{i}+a_y\vec{j}+a_z\vec{k}}\)
Długość wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\):
\(\displaystyle{ a=\sqrt{a_x^2+a_y^2+a_z^2}}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}=a_x\vec{i}+a_y\vec{j}+a_z\vec{k}}\)
Długość wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\):
\(\displaystyle{ a=\sqrt{a_x^2+a_y^2+a_z^2}}\)