Czy hiperpłaszczyzny w \(\displaystyle{ R^4}\) zachowują się tak jak płaszczyzny w \(\displaystyle{ R^3}\)?
Muszę obliczyć kąt pomiędzy tymi hiperpłaszczyznami oraz znaleźć parametryczne przedstawienie ich części wspólnej i nie wiem jak się za to zabrać.
\(\displaystyle{ 3w-x+2y-4z=5}\)
\(\displaystyle{ w+x-y+z=3}\)
Czy wektory prostopadłe będą miały postać:
\(\displaystyle{ [3,-1,2,-4]}\)
\(\displaystyle{ [1,1,-1,1]}\)
Jak zmienią się wzory z \(\displaystyle{ R^3}\) dla wektorów \(\displaystyle{ R^4}\)? (wzór na kąt między wektorami i jeśli nadal są potrzebne wzory na iloczyn skalarny i długość wektora).
Hiperpłaszczyzna w R^4
Hiperpłaszczyzna w R^4
Musisz policzyć kąt między wektorami prostopadłymi. Jego cosinus to iloczyn skalarny dzielony przez iloczyn długości. Normalnie jak na płaszczyźnie czy w przestrzeni trójwymiarowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 22 sty 2013, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 12 razy
Hiperpłaszczyzna w R^4
A więc:
\(\displaystyle{ \cos \alpha=\frac{\vec{a}\circ\vec{b}}{|\vec{a}||\vec{b}|}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{[3,-1,2,-4]\circ[1,1,-1,1]}{\sqrt{(3)^2+(-1)^2+(2)^2+(-4)^2}\sqrt{1^2+1^2+(-1)^2+1^2}}}\)
A to po wymnożeniu, zredukowaniu i wyciągnięciu dwójki z pierwiastka:
\(\displaystyle{ \cos \alpha=\frac{-4}{2\sqrt{30}}}\)
Co po redukcji da:
\(\displaystyle{ \cos \alpha=-\frac{\sqrt{30}}{15}}\)
Zgadza się wszystko?
A jak znaleźć parametryczne przedstawienie ich części wspólnej?
W \(\displaystyle{ R^3}\) byłaby to chyba prosta, a tutaj? Trójwymiarowa płaszczyzna?
\(\displaystyle{ \cos \alpha=\frac{\vec{a}\circ\vec{b}}{|\vec{a}||\vec{b}|}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{[3,-1,2,-4]\circ[1,1,-1,1]}{\sqrt{(3)^2+(-1)^2+(2)^2+(-4)^2}\sqrt{1^2+1^2+(-1)^2+1^2}}}\)
A to po wymnożeniu, zredukowaniu i wyciągnięciu dwójki z pierwiastka:
\(\displaystyle{ \cos \alpha=\frac{-4}{2\sqrt{30}}}\)
Co po redukcji da:
\(\displaystyle{ \cos \alpha=-\frac{\sqrt{30}}{15}}\)
Zgadza się wszystko?
A jak znaleźć parametryczne przedstawienie ich części wspólnej?
W \(\displaystyle{ R^3}\) byłaby to chyba prosta, a tutaj? Trójwymiarowa płaszczyzna?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2013, o 13:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Hiperpłaszczyzna w R^4
Część wspólna jest dwuwymiarowa, co widać z macierzy utworzonej z tych wektorów. Rozwiązanie odpowiedniego układu równań ma po prostu dwa parametry. A więc płaszczyzna w przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^4}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 22 sty 2013, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 12 razy
Hiperpłaszczyzna w R^4
Przyjąłem y i z jako parametry i wyszło mi po wykonaniu przekształceń że:
\(\displaystyle{ x=\frac{5}{4}y-\frac{1}{4}z+1}\)
\(\displaystyle{ w=-\frac{1}{4}y+\frac{3}{4}z+4}\)
Czyli część wspólna to zbiór A={\(\displaystyle{ (x,w): x=\frac{5}{4}y-\frac{1}{4}z+1; w=-\frac{1}{4}y+\frac{3}{4}z+4}\)} ?
\(\displaystyle{ x=\frac{5}{4}y-\frac{1}{4}z+1}\)
\(\displaystyle{ w=-\frac{1}{4}y+\frac{3}{4}z+4}\)
Czyli część wspólna to zbiór A={\(\displaystyle{ (x,w): x=\frac{5}{4}y-\frac{1}{4}z+1; w=-\frac{1}{4}y+\frac{3}{4}z+4}\)} ?