"Kierunek" prostej w postaci stosunku współrzędnych.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kokos22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 lis 2012, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Paszyszucie

"Kierunek" prostej w postaci stosunku współrzędnych.

Post autor: kokos22 »

Mam dane dwa punkty leżące na prostej. Problem polega na wyznaczeniu stosunku wartości \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), by dla dwóch dowolnych \(\displaystyle{ x}\) dało się narysować przedłużenie pierwszej prostej. Dla utrudnienia stosunek ten ma się zawierać w przedziale\(\displaystyle{ \left\langle 0,1\right\rangle}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

"Kierunek" prostej w postaci stosunku współrzędnych.

Post autor: ares41 »

Czym są \(\displaystyle{ x,y}\) ? Długości ? Współrzędne ( czego ? w jakim układzie ? ) ? Co jest jednostką, skoro mówisz o wartościach liczbowych ?
Awatar użytkownika
Msciwoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 229
Rejestracja: 18 lut 2012, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 36 razy

"Kierunek" prostej w postaci stosunku współrzędnych.

Post autor: Msciwoj »

Ok, czyli mamy jakieś punkty \(\displaystyle{ (x_{1},y_{1})}\) oraz \(\displaystyle{ (x_{2},y_{2})}\).
Leżą one na prostej. Mamy tę prostą wyznaczyć. Ja zwykle konstruuję sobie taki wzorek:
\(\displaystyle{ (x - x_{1}) \cdot A + (y - y_{1}) \cdot B = 0}\)
Żeby w jednym punkcie równanie było spełnione. Teraz w drugim. Jak podstawimy drugi punkt, to musi nam się jeden wyraz zjeść z drugim:
\(\displaystyle{ (y_{1} - y_{2})(x - x_{1}) + (x_{2}-x_{1})(y - y_{1}) = 0}\)
Wystarczy przeliczyć do postaci \(\displaystyle{ y = ax +b}\). No chyba że jest to pionowa prosta, ale załóżmy, że nie.
\(\displaystyle{ y = \frac{y_{2} - y_{1}}{x_{2}-x_{1}}\cdot x + y_{1} - x_{1} \cdot \frac{y_{2} - y_{1}}{x_{2}-x_{1}}}\).
Chyba jest ok.
Stąd
\(\displaystyle{ a=\frac{y_{2} - y_{1}}{x_{2}-x_{1}}}\)
\(\displaystyle{ b=y_{1} - x_{1} \cdot \frac{y_{2} - y_{1}}{x_{2}-x_{1}}}\)

Dalej nie wiem, o co ci chodziło, ale chyba o to.
ODPOWIEDZ