Równania prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Maxelm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 3 razy

Równania prostych

Post autor: Maxelm »

Napisz równania prostych przechodzacych przez poczatek układu współrzednych i stycznych do okregu o danego równaniem x*x+y*y+8y+12=0
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Równania prostych

Post autor: Lady Tilly »

Skoro wiesz, że proste te przechodzą przez początek układu współrzędnych to na tej podstawie można wnioskować, ze mają postać y=ax
x�+(ax)�+8ax+12=0 traktujesz to jako równanie z parametrem "a" z warunkiem \(\displaystyle{ \Delta=0}\)
ODPOWIEDZ