Obliczenie pkt C i najmniejszy obwód trójkąta ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Maxelm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 3 razy

Obliczenie pkt C i najmniejszy obwód trójkąta ABC

Post autor: Maxelm »

Dane sa punkty A = (0,–1), B = (2,3). Na prostej o równaniu x + 1 = 0 wyznacz punkt C tak, aby trójkat ABC miał najmniejszy obwód.
ODPOWIEDZ