okrąg wpisany w trapez

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

okrąg wpisany w trapez

Post autor: mat1989 »

W trapez ABCD, w którym odcinek AB jest jedną z podstaw, można wpisać okrąg, ponadto:
\(\displaystyle{ A=(1,-3)\\B=(4,1)\\C=(1,1)}\)
Wyznacz współrzędne wierzchołka D i pole trapezu.
ODPOWIEDZ