równanie prostopadłej i równoległej do prostej
równanie prostopadłej i równoległej do prostej
mam dany punkt \(\displaystyle{ P=(2 ,-3)}\) i równanie prostej \(\displaystyle{ k: \ 2x-3y=0}\). Trzeba napisać równanie prostej prostopadłej oraz równoległej do \(\displaystyle{ k}\).
Ostatnio zmieniony 7 lip 2013, o 15:50 przez kamil13151, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Tylko MATEMATYCZNE.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
równanie prostopadłej i równoległej do prostej
Sprowadź do równania \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Istnieją pewne wzory na wyznaczanie tych prostych.
\(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\) to \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są równoległe
\(\displaystyle{ a_{1}a_{2}=-1}\) to \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są prostopadłe.
\(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\) to \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są równoległe
\(\displaystyle{ a_{1}a_{2}=-1}\) to \(\displaystyle{ y=a_{1}x+b_{1}}\) i \(\displaystyle{ y=a_{2}x+b_{2}}\) są prostopadłe.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2013, o 20:45 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1596
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
równanie prostopadłej i równoległej do prostej
l - równoległa
m - prostopadła
\(\displaystyle{ k: 2x - 3y = 0\\
k: y = \frac{2}{3}x\\
P = \left(2, -3\right)\\
\\
l: y = \frac{2}{3}x + b\\
-3 = \frac{2}{3}\cdot2 + b\\
b = -3 -\frac{4}{3}\\
b = -\frac{13}{3}\\
l: y = -\frac{2}{3}x - \frac{13}{3}\\
m: y = -\frac{3}{2}x + b\\
-3 = -\frac{3}{2}\cdot2 + b\\
b = -3 + 3\\
b = 0\\
m: y = -\frac{3}{2}x}\)
m - prostopadła
\(\displaystyle{ k: 2x - 3y = 0\\
k: y = \frac{2}{3}x\\
P = \left(2, -3\right)\\
\\
l: y = \frac{2}{3}x + b\\
-3 = \frac{2}{3}\cdot2 + b\\
b = -3 -\frac{4}{3}\\
b = -\frac{13}{3}\\
l: y = -\frac{2}{3}x - \frac{13}{3}\\
m: y = -\frac{3}{2}x + b\\
-3 = -\frac{3}{2}\cdot2 + b\\
b = -3 + 3\\
b = 0\\
m: y = -\frac{3}{2}x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 31 paź 2012, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Pomógł: 1 raz
równanie prostopadłej i równoległej do prostej
W rozwiązaniu wyżej jest jeden błąd nieuwagi przy prostej \(\displaystyle{ l}\) - jest zły znak w rozwiązaniu.
Ja zawsze preferowałem równanie ogólne prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\). Wtedy równanie prostej równoległej ma postać \(\displaystyle{ Ax+By+C_1=0}\) (trzeba wyznaczyć to \(\displaystyle{ C_1}\) podstawiając współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\)). Natomiast równanie prostej prostopadłej ma postać \(\displaystyle{ Bx-Ay+C_2=0}\) (\(\displaystyle{ C_2}\) trzeba wyznaczyć jak wcześniej).
Jeśli dana jest prosta \(\displaystyle{ k: 2x-3y=0}\) i punkt \(\displaystyle{ P=(2,-3)}\), to odpowiednio prosta równoległa (\(\displaystyle{ l}\)) i prostopadła (\(\displaystyle{ m}\)) do \(\displaystyle{ k}\) i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ P}\) mają postać:
\(\displaystyle{ l:2x-3y+C_1=0}\) (teraz wstawiamy za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) współrzędne punktu)
\(\displaystyle{ 2\cdot 2 - 3\cdot (-3)+C_1=0\\
4+9+C_1=0\\
C_1=-13}\)
Wynik w postaci ogólnej: \(\displaystyle{ l:2x-3y-13=0}\)
\(\displaystyle{ m:-3x-2y+C_2=0}\) (teraz wstawiamy za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) współrzędne punktu)
\(\displaystyle{ (-3)\cdot 2 - 2\cdot (-3)+C_2=0\\
-6+6+C_2=0\\
C_1=0}\)
Wynik w postaci ogólnej: \(\displaystyle{ m:-3x-2y=0}\)
Sposoby rozwiązywania tych zadań to osobista kwestia gustu - jedni liczą tak a inni tak
Ja zawsze preferowałem równanie ogólne prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\). Wtedy równanie prostej równoległej ma postać \(\displaystyle{ Ax+By+C_1=0}\) (trzeba wyznaczyć to \(\displaystyle{ C_1}\) podstawiając współrzędne punktu \(\displaystyle{ P}\)). Natomiast równanie prostej prostopadłej ma postać \(\displaystyle{ Bx-Ay+C_2=0}\) (\(\displaystyle{ C_2}\) trzeba wyznaczyć jak wcześniej).
Jeśli dana jest prosta \(\displaystyle{ k: 2x-3y=0}\) i punkt \(\displaystyle{ P=(2,-3)}\), to odpowiednio prosta równoległa (\(\displaystyle{ l}\)) i prostopadła (\(\displaystyle{ m}\)) do \(\displaystyle{ k}\) i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ P}\) mają postać:
\(\displaystyle{ l:2x-3y+C_1=0}\) (teraz wstawiamy za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) współrzędne punktu)
\(\displaystyle{ 2\cdot 2 - 3\cdot (-3)+C_1=0\\
4+9+C_1=0\\
C_1=-13}\)
Wynik w postaci ogólnej: \(\displaystyle{ l:2x-3y-13=0}\)
\(\displaystyle{ m:-3x-2y+C_2=0}\) (teraz wstawiamy za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) współrzędne punktu)
\(\displaystyle{ (-3)\cdot 2 - 2\cdot (-3)+C_2=0\\
-6+6+C_2=0\\
C_1=0}\)
Wynik w postaci ogólnej: \(\displaystyle{ m:-3x-2y=0}\)
Sposoby rozwiązywania tych zadań to osobista kwestia gustu - jedni liczą tak a inni tak