2 punkty odcinka -> obliczyć współrzędne trzeciego
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 31 gru 2006, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 13 razy
2 punkty odcinka -> obliczyć współrzędne trzeciego
Punkt \(\displaystyle{ B(-2;-1)}\) jest jednym z końców odcinka \(\displaystyle{ AB}\). Punkt \(\displaystyle{ M=(2;1)}\) należy do odcinka \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ 3|AM|=|AB|}\). Oblicz współrzędne \(\displaystyle{ A}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
2 punkty odcinka -> obliczyć współrzędne trzeciego
a=(x,y)
3|AM|=|AB|
oraz A należy do prostej MB, czyli spełnia jej równanie.
Wyznaczamy równanie tej prostej, i tworzymy układ równań z tej zależności
3|AM|=|AB|, oraz równania prostej MB.
3|AM|=|AB|
oraz A należy do prostej MB, czyli spełnia jej równanie.
Wyznaczamy równanie tej prostej, i tworzymy układ równań z tej zależności
3|AM|=|AB|, oraz równania prostej MB.