walce, powierzchnia, objetosc

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
adziak1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 16:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznan

walce, powierzchnia, objetosc

Post autor: adziak1991 »

Czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tych zadań:

1.a) Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wyniku obrotu kwadratu o boku długości 6 wokół boku.

b) Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej długości 8 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.

c) Powierzchnia boczna walca po rozcięciu jest kwadratem o boku 10 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca.

2. Pan Bogdan chce przykryć namiotem foliowanym fragment działki w kształcie prostokąta o wymiarach 4m x 5m. Przekrój namiotu będzie miał kształt półokręgu. Ile conajmniej foli musi kupić pan Bogdan, aby pokryć namiot??( tylnia i przednia ściana także mają być przykryte folią)

Z góry dzieki:)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

walce, powierzchnia, objetosc

Post autor: mat1989 »

adziak1991 pisze:1.a) Oblicz pole powierzchni bocznej walca otrzymanego w wyniku obrotu kwadratu o boku długości 6 wokół boku.
Wysokość ściany bocznej 6,
długość ściany bocznej \(\displaystyle{ 2\Pi r=6\Pi}\)
pole \(\displaystyle{ P=6\cdot 6\Pi=36\Pi}\).
ODPOWIEDZ