Dwa punkty plus jednokładność.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Daniel_007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 28 wrz 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nikąd
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Dwa punkty plus jednokładność.

Post autor: Daniel_007 »

Punkt (0,0) jest obrazem punktu (1,1) w jednokładności o środku S. Jaki jest związek między współrzędnymi punktu S a skalą tej jednokładności??
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Dwa punkty plus jednokładność.

Post autor: mat1989 »

\(\displaystyle{ 0=k(1-a)+a\\0=k(1-b)+b\\0=k-ka+a\\0=k-kb+b\\-a=k(1-a)\\-b=k(1-b)\\k=\frac{-a}{1-a}\\k=\frac{-b}{1-b}}\)
ODPOWIEDZ