Działanie na wektorach.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
CryStalRAG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 gru 2012, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Działanie na wektorach.

Post autor: CryStalRAG »

Witam mam do rozwiązania następujący przykład (v1 x v2 | v3)
Gdzie v1, v2, v3 to są wektory i v1=[3,2,1], v2=[-1,1,1], v3=[1,0,0]
Nie wiem co ma też oznaczać | (kreska pionowa) bo zadanie zostało przepisane z zestawu.

Z v1 x v2 nie ma żadnego problemu
\(\displaystyle{ \left[
\begin{array}{ccc}
i & j & k\\
3 & 2 & 1\\
-1 & 1 & 1
\end{array}
\right]
\qquad
\qquad
[3,2,1] \times [-1,1,1]=[1,-4,5]}\)


Czyli pozostaje coś takiego: \(\displaystyle{ [1, -4, 5]\quad |\quad [1,0,0]=}\)
i jak sobie z tym poradzić?
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

Działanie na wektorach.

Post autor: Ser Cubus »

może zabrakło drugiej kreski i miałeś sprawdzić czy te wektory są równoległe lub prostopadłe?
CryStalRAG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 18 gru 2012, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Działanie na wektorach.

Post autor: CryStalRAG »

Możliwe jeśli chodziło o równoległość i prostopadłość to wiem jak działać.
Chyba, że istnieje jeszcze jakaś inna operacja z tym związana? Bo podzielić nie można.
ODPOWIEDZ