Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
esiu1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 sty 2013, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A

Post autor: esiu1988 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l:
A(2, -5, 3)

\(\displaystyle{ \frac{x+5}{3} = \frac{y}{-2} = \frac{z-1}{1}}\)
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A

Post autor: bakala12 »

Jaki jest warunek na to żeby dwie proste były prostopadłe?
esiu1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 17 sty 2013, o 10:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A

Post autor: esiu1988 »

Ich iloczyn skalarny wektorów kierunkowych musi być równy zero, tylko jak znaleźć wektor tej pierwszej prostej gdzie dany jest tylko pkt A?
jedrek124
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 20 paź 2012, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroc

Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A

Post autor: jedrek124 »

mam ten sam problem, może ktoś podpowiedzieć jak to ugryść ? Jutro koło i napewno będe mia to zadanie, a jak podejrzewam wcale trudne nie jest

Powiem jak próbowałem. wyznaczałem sobie wektor \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) i potem mnożyłem wektorowo z wektorem \(\displaystyle{ \vec{v}}\) . Tyle że moje rozwizanie nie zgadza się z odpowiedzią-- 21 sty 2014, o 11:50 --zadanie nie do rozwiazania ?
ODPOWIEDZ