równanie elipsy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matfka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 19 sty 2013, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 3 razy

równanie elipsy

Post autor: matfka »

Przy wyprowadzeniu równania elipsy \(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{a ^{2}}+ \frac{y ^{2}}{b ^{2} =1}}\), gdzie \(\displaystyle{ a>b>0}\) i ognisaka mają współrzędne \(\displaystyle{ F _{1}=\left( -c,0\right),F _{2}=\left( c,0\right)}\) skorzystano z równości \(\displaystyle{ b ^{2}=a ^{2}-c ^{2}}\)
Mógłby mi ktoś powiedzieć skąd ta równość
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równanie elipsy

Post autor: yorgin »

Punkt o współrzędnej \(\displaystyle{ (0,b)}\), punkt \(\displaystyle{ (0,0)}\) oraz ognisko \(\displaystyle{ (c,0)}\) tworzą trójkąt prostokątny. Zatem zwykłe twierdzenie Pitagorasa.
ODPOWIEDZ