Witam.
Do wyznaczenia równanie płaszczyzny, która ma przechodzić przez a(2,3,-1), b(-1,2,4) i być równoległa do ośki \(\displaystyle{ Oz}\).
Odp z podręcznika to: \(\displaystyle{ x-3y+7=0}\)
Jak się zabrać do tego zadania, jakieś wskazówki?
Równanie płaszczyzny
- stojekl
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 2 cze 2013, o 18:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 17 razy
Równanie płaszczyzny
Skoro płaszczyzna jest równoległa do osi z to jej wektor normalny jest prostopadły do tej osi. Z iloczynu skalarnego:
\(\displaystyle{ [A,B,C]\cdot [0,0,1]=0}\)
Otrzymujesz wprost \(\displaystyle{ C=0}\). Rozwiąż teraz układ równań dla tych dwóch punktów tak żeby pozostałe współczynniki równania płaszczyzny wyrazić poprzez jeden z nich, np. A. Wstaw do równania, uprość.
\(\displaystyle{ [A,B,C]\cdot [0,0,1]=0}\)
Otrzymujesz wprost \(\displaystyle{ C=0}\). Rozwiąż teraz układ równań dla tych dwóch punktów tak żeby pozostałe współczynniki równania płaszczyzny wyrazić poprzez jeden z nich, np. A. Wstaw do równania, uprość.