Równanie płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Równanie płaszczyzny
Witam.
Do wyznaczenia równanie płaszczyzny.
Przechodzić ma ona przez pkt \(\displaystyle{ a=(1,3,-2)}\) i przecinać oś \(\displaystyle{ Oy}\).
Niby wszystko mam dane. Punkt i wektor normalny, którym będzie oś \(\displaystyle{ Oy}\). No właśnie, jaki jest wektor kierunkowy (równoległy do) osi \(\displaystyle{ Oy}\)?
Do wyznaczenia równanie płaszczyzny.
Przechodzić ma ona przez pkt \(\displaystyle{ a=(1,3,-2)}\) i przecinać oś \(\displaystyle{ Oy}\).
Niby wszystko mam dane. Punkt i wektor normalny, którym będzie oś \(\displaystyle{ Oy}\). No właśnie, jaki jest wektor kierunkowy (równoległy do) osi \(\displaystyle{ Oy}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 17 razy
Równanie płaszczyzny
Dlaczego taki ma być wektor normalny? \(\displaystyle{ x+y+z=2}\) przechodzi przez podany punkt, przecina żądaną oś, ale jej wektor normalny jest trochę inny: \(\displaystyle{ w=[1,1,1]}\).
Ogólnie: jeżeli płaszczyzna przecina oś \(\displaystyle{ OY}\) w punkcie \(\displaystyle{ (0,t,0)}\), to jej równanie ma postać \(\displaystyle{ 2x +2p y +z(1+3p-pt) - 2 p t = 0}\), gdzie \(\displaystyle{ p \in \mathbb R}\) jest parametrem.
Ogólnie: jeżeli płaszczyzna przecina oś \(\displaystyle{ OY}\) w punkcie \(\displaystyle{ (0,t,0)}\), to jej równanie ma postać \(\displaystyle{ 2x +2p y +z(1+3p-pt) - 2 p t = 0}\), gdzie \(\displaystyle{ p \in \mathbb R}\) jest parametrem.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Równanie płaszczyzny
Odpowiedź z podręcznika: \(\displaystyle{ 2x+z=0}\).
Ktoś wie, jak to zadanie ugryźć?
Ktoś wie, jak to zadanie ugryźć?
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Równanie płaszczyzny
Tak, jak napisałem w pierwszym poście. Płaszczyzna ma przecinać oś \(\displaystyle{ Oy}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie płaszczyzny
Odpowiedź z podręcznika jest taka jakby chodziło o zawieranie.
W wersji z przecinaniem rozwiązań jest nieskończenie wiele, chyba że u Was na zajęciach jakoś niestandardowo rozumie się "przecinanie".
Q.
W wersji z przecinaniem rozwiązań jest nieskończenie wiele, chyba że u Was na zajęciach jakoś niestandardowo rozumie się "przecinanie".
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Równanie płaszczyzny
Dobra, to załóżmy, że płaszczyzna ma po prostu przez oś \(\displaystyle{ Oy}\) przechodzić. Jak w takim przypadku zabrać się za to zadanie?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2013, o 11:29 przez Fisher90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie płaszczyzny
Przecinać i przechodzić to przecież to samo.Fisher90 pisze:Dobra, to załóżmy, że płaszczyzna ma po prostu przez oś \(\displaystyle{ Oy}\) przechodzić.
Rozwiązań jest wtedy nieskończenie wiele - pasują wszystkie płaszczyzny zawierające podany punkt z wyjątkiem tych równoległych do osi \(\displaystyle{ OY}\), ale niezawierających osi \(\displaystyle{ OY}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Równanie płaszczyzny
To ostatecznie załóżmy, że płaszczyzna ma przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ a=(1,3,-2)}\) i przez oś \(\displaystyle{ Oy}\). Zatem jak to zadanie miałbym rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Równanie płaszczyzny
Masz na myśli, że płaszczyzna ma zawierać oś \(\displaystyle{ OY}\), tak jak od razu Ci sugerowano?
Wtedy można skorzystać z faktu, że pęk płaszczyzn zawierających oś \(\displaystyle{ OY}\) ma równanie \(\displaystyle{ Ax+Bz=0}\) i wystarczy teraz znaleźć takie niejednocześnie równe zero \(\displaystyle{ A,B}\), żeby podany punkt spełniał to równanie.
Można też stwierdzić, że do płaszczyzny muszą należeć punkty \(\displaystyle{ (1,3,-2), (0,0,0),(0,1,0)}\), z czego wynika, że płaszczyzna jest rozpięta na wektorach \(\displaystyle{ [1,3-2]}\) i \(\displaystyle{ [0,1,0]}\). A zatem iloczyn wektorowy tych wektorów jest wektorem normalnym płaszczyzny.
Q.
Wtedy można skorzystać z faktu, że pęk płaszczyzn zawierających oś \(\displaystyle{ OY}\) ma równanie \(\displaystyle{ Ax+Bz=0}\) i wystarczy teraz znaleźć takie niejednocześnie równe zero \(\displaystyle{ A,B}\), żeby podany punkt spełniał to równanie.
Można też stwierdzić, że do płaszczyzny muszą należeć punkty \(\displaystyle{ (1,3,-2), (0,0,0),(0,1,0)}\), z czego wynika, że płaszczyzna jest rozpięta na wektorach \(\displaystyle{ [1,3-2]}\) i \(\displaystyle{ [0,1,0]}\). A zatem iloczyn wektorowy tych wektorów jest wektorem normalnym płaszczyzny.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 13 lut 2010, o 20:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 151 razy
Równanie płaszczyzny
Skorzystałem z drugiej porady (te 3 punkty) i wyszło
Tylko jeszcze mam jedno pytanie do tego zadania. Wziąłem sobie inny 3 punkt, który leży na osi y ==> (0, 5, 0).
Wyszło mi później równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ 10x+5z=0}\) i teraz to pytanie: czy jest to ta sama płaszczyzna, co \(\displaystyle{ 2x+z=0}\)? Wg mnie tak, bo przecież jak podzielę przez \(\displaystyle{ 5}\) równanie \(\displaystyle{ 10x+5z=0}\), to wyjdzie mi \(\displaystyle{ 2x+z=0}\). Wolę się jednak upewnić.
Tylko jeszcze mam jedno pytanie do tego zadania. Wziąłem sobie inny 3 punkt, który leży na osi y ==> (0, 5, 0).
Wyszło mi później równanie płaszczyzny \(\displaystyle{ 10x+5z=0}\) i teraz to pytanie: czy jest to ta sama płaszczyzna, co \(\displaystyle{ 2x+z=0}\)? Wg mnie tak, bo przecież jak podzielę przez \(\displaystyle{ 5}\) równanie \(\displaystyle{ 10x+5z=0}\), to wyjdzie mi \(\displaystyle{ 2x+z=0}\). Wolę się jednak upewnić.