Rownanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
CocaCola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 9 wrz 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy

Rownanie prostej

Post autor: CocaCola »

Dwa boki rownolegloboku zawieraja sie w prostych o rwonaniach \(\displaystyle{ x-2y+1=0}\) oraz \(\displaystyle{ 3x-y-2=0.}\) Jego przekatna jest zawarta w prostej o rownaniu \(\displaystyle{ 2x+y-8=0}\) Wyznacz rownanie prostej zawierajacej druga przekatna tego rownolegloboku.
Prosze o podpowiedz jak sie do tego zabrac.
szw1710

Rownanie prostej

Post autor: szw1710 »

W równoległoboku przekątne połowią się. A zatem musisz wyznaczyć punkty przecięcia danej przekątnej z bokami, następnie środek przekątnej i punkt przecięcia tych boków. Masz dwa punkty, przez które przechodzi szukana przekątna. A najlepiej zrobić sobie rysunek.
ODPOWIEDZ