Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ruben
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 23 cze 2004, o 09:22

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: ruben »

Bardzo potrzebuje takiego wzoru jaesli ktos mam poniewz nie moge znalezc czegos takiego w tablicach. Od tego zalezy rozwiazanie zadania;

Sfera o srodku (1,1,1) i promieniu 1 jest styczna do sfery:
a (2,3,3) i promieniu 4
b (3,2,3) i promieniu 2
c (3,3,2) i promieniu 4

Byblym bardzo wdzieczny za wszelka podpowedz dotyczaca rozwiazania zadania.
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: marshal »

(x - x0)2 + (y - y0)2 + (z - z0)2 = r2

podobne do rownania okregu :]
ruben
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 23 cze 2004, o 09:22

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: ruben »

Co to jest to zero razy x potem y a potem z ? Nie bardzo tego rozumiem. Nie powinna byc tylko liczba okreslajaca srodek przestrzeni tak jak sie to dzieje we wzorze na okrag na plaszczyznie: (x-a)^2+(y-b)^2=r^2
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: marshal »

oojc sory... moze faktycznie ten wzor niezgrabnie wyglada bo go na chamca przekopiowalem...

(x-a)^2 + (y-b)^2 + (z-c)^2 = r^2

(a,b,c) - srodek sfery
r - promien sfery

sorki za zakretke :]
Gość

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: Gość »

Ale kurcze nawet jak bede znal ten wzor to chyba nie pomoze mi to w rozwiazaniu zadania poniewaz mam 3 niewiadome a ukl rownan sklada sie z 2 rownan.
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: Skrzypu »

Skąd wiesz, są równania gdzie jest bardzo dużo niewiadomych i jedno równaniem, któro da się rozwiązać
Gość

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: Gość »

Jak jest uklad rownan z 3 niewiadomymi i sa 3 rownania to da sie rozwiazac, a jesli sa 3 niewiadome i 2 rowania to sie nie da. Sproboj.
Gość

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: Gość »

W moim przypadku potrzebne sa 3 rownania poniewaz to jest przestrzen okreslona przez xyz i jak oblicze te punkty to znajde czy sa styczne czy nie. Innego sposobu nie widze.
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: Skrzypu »

Popatrz na to równanie:

4x^2+9y^2+16z^3+3=4x+6y+8z

To równanie ma 3 niewiadome i da się go rozwiązać bezproblemowo
Gość

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: Gość »

Ty mi tu nie udowadniaj nic tylko powiedz jak rozwiazac zadanie
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: Skrzypu »

Szczerze mówiąć nie robiłem takich zadań, ale intuicja mi mówi, że najlepiej to zrobić tak:
oblicz odległości środków tych sfer i sprawdź czy jest równe sumie promieni
Gość

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: Gość »

O ja ! Ty o tym nie pomyslalem ! Dzieki !
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Wzór na obliczenie stycznej sfery w przestrzenii

Post autor: Skrzypu »

Aha i jeshcze jedno nie wiem czy dobrze, ale sfera może być również styczna, gdy bezwzględna różnica promieni będzie równa odległościom środkw
ODPOWIEDZ