Równanie płaszczyzny stycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 6 paź 2009, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie płaszczyzny stycznej
Wyznaczyć równanie płaszczyzny stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ z = \arctg{\frac{1-xy}{x+y}}}\), która jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ x = \frac{t}{2}, y = \frac{t}{2}, z = t}\), gdzie \(\displaystyle{ t \in R}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równanie płaszczyzny stycznej
Równanie płaszczyzny stycznej do powierzchni o równaniu \(\displaystyle{ f=f(x,y,z)}\) w punkcie \(\displaystyle{ P_0}\) dane jest zależnością:
\(\displaystyle{ \left( \vec{OP}-\vec{OP_0} \right) \cdot \nabla f \left( P_0 \right) =0}\)
Ponadto skorzystaj z faktu, że wektor normalny do tej płaszczyzny jest zarazem wektorem kierunkowym podanej prostej.
\(\displaystyle{ \left( \vec{OP}-\vec{OP_0} \right) \cdot \nabla f \left( P_0 \right) =0}\)
Ponadto skorzystaj z faktu, że wektor normalny do tej płaszczyzny jest zarazem wektorem kierunkowym podanej prostej.