Tak jak w temacie, czy ktoś mógłby mi naświetlić jak to się robi na jakimś nietrudnym przykładzie? Profesor rzucił sobie zadankiem ot co, bez żadnego przykładu, a w Internecie nic sensownego. Liczę na pomoc.
Pozdrawiam.
Przejście z układu biegunoweg do kartezjańskiego i na odwrót
Przejście z układu biegunoweg do kartezjańskiego i na odwrót
\(\displaystyle{ (r,\varphi)\to (x,y)}\), \(\displaystyle{ x=r\cos\varphi,\;y=r\sin\varphi}\)
Na odwrót: \(\displaystyle{ (x,y)\to(r,\varphi)}\), \(\displaystyle{ r=\sqrt{x^2+y^2}}\), \(\displaystyle{ \varphi=\arctg\frac{y}{x}}\).
Na odwrót: \(\displaystyle{ (x,y)\to(r,\varphi)}\), \(\displaystyle{ r=\sqrt{x^2+y^2}}\), \(\displaystyle{ \varphi=\arctg\frac{y}{x}}\).
Przejście z układu biegunoweg do kartezjańskiego i na odwrót
Ooo , i to lubię, prosto i na temat . Dziękuje serdecznie !