Mam zadanie i kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać, nawet nie umiem sobie narysować takiej sytuacji... za wszelkie wskazówki dziękuję
Napisz równanie prostej, która przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ D=(-5,0)}\) i wraz z wykresem funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\left| x-1 \right|}\) ogranicza trójkąt o polu \(\displaystyle{ 12}\).
równanie prostej ograniczającej trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 20:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
równanie prostej ograniczającej trójkąt
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 10:48 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
równanie prostej ograniczającej trójkąt
\(\displaystyle{ f(x)= \left| x-1 \right|}\)
musisz najpierw narysować funkcję \(\displaystyle{ f(x)=x}\) , następnie odbić to co na dole do góry \(\displaystyle{ f(x)= \left| x \right|}\) , ostatecznie przesunąć funkcję o wektor \(\displaystyle{ \vec{w} = \left[ 1, 0\right]}\) czyli o jednostkę w prawo otrzymując \(\displaystyle{ f(x)= \left| x-1 \right|}\)
musisz najpierw narysować funkcję \(\displaystyle{ f(x)=x}\) , następnie odbić to co na dole do góry \(\displaystyle{ f(x)= \left| x \right|}\) , ostatecznie przesunąć funkcję o wektor \(\displaystyle{ \vec{w} = \left[ 1, 0\right]}\) czyli o jednostkę w prawo otrzymując \(\displaystyle{ f(x)= \left| x-1 \right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 20:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
równanie prostej ograniczającej trójkąt
aaa... już wszystko wiem, ale dzięki na początku narysowałam sobie zły punkt i nic się nie trzymało kupy...