Zbiór punktów na płaszczyźnie.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Zbiór punktów na płaszczyźnie.
Witam. Mam takie zadanie: W układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów \(\displaystyle{ \left( x,y\right)}\), których współrzędne spełniają dane równanie: \(\displaystyle{ \left| \frac{x}{y} \right| + \left| \frac{y}{x} \right| =2}\)
Nie wiem za bardzo jak się pozbyć tej wartości bezwzględnej i jak rozpatrzyć przypadki. Proszę i wskazówki i pozdrawiam.
Nie wiem za bardzo jak się pozbyć tej wartości bezwzględnej i jak rozpatrzyć przypadki. Proszę i wskazówki i pozdrawiam.
- Vether
- Użytkownik
- Posty: 408
- Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 114 razy
Zbiór punktów na płaszczyźnie.
Nie ma sensu. Można zauważyć ciekawy fakt:
\(\displaystyle{ \left| \frac{x}{y} \right|+\left| \frac{y}{x} \right|= \frac{\left| x\right| }{\left| y\right| }+ \frac{\left| y\right| }{\left| x\right| }}\)
Wniosek: Rozważyć pierwszą ćwiartkę i odbić.
Pozdrawiam,
Vether
\(\displaystyle{ \left| \frac{x}{y} \right|+\left| \frac{y}{x} \right|= \frac{\left| x\right| }{\left| y\right| }+ \frac{\left| y\right| }{\left| x\right| }}\)
Wniosek: Rozważyć pierwszą ćwiartkę i odbić.
Pozdrawiam,
Vether
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Zbiór punktów na płaszczyźnie.
Pomnóż obie strony równania przez \(\displaystyle{ \left| x\right|\left| y\right|}\) a potem skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Zbiór punktów na płaszczyźnie.
Już są jakieś znajome formy Wychodzi \(\displaystyle{ x^2 - 2 \left| xy\right| + y^2 = 0}\) Przy kwadratach wartości bezwzględne mogę usunąć, bo to nigdy nie będzie ujemne. Jak teraz ten środek wpływa mi na całość?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Zbiór punktów na płaszczyźnie.
Przecież dostajesz
\(\displaystyle{ (\left| x\right|-\left| y\right|) ^{2}=0}\)
a stąd wynika \(\displaystyle{ \left| x\right|=\left| y\right|}\)
Pamiętaj o dziedzinie.
\(\displaystyle{ (\left| x\right|-\left| y\right|) ^{2}=0}\)
a stąd wynika \(\displaystyle{ \left| x\right|=\left| y\right|}\)
Pamiętaj o dziedzinie.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Zbiór punktów na płaszczyźnie.
To już widzę Będą po prostu dwie liniówki o równaniach \(\displaystyle{ y = x}\) oraz \(\displaystyle{ y=-x}\) z dziurą w środku układu współrzędnych?
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Zbiór punktów na płaszczyźnie.
Jest sens podnieść do kwadratu:
\(\displaystyle{ \left( \left|\frac{x}{y}\right| + \left|\frac{y}{x}\right| \right)^2 = 4}\)
................................................................................................................
\(\displaystyle{ \left(x^{2} - y^{2}\right)^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-y^{2})=0}\)
\(\displaystyle{ (x-y)(x+y)=0}\)
\(\displaystyle{ (y=x \vee y=-x)\wedge ((x,y)\neq (0,0))}\)
\(\displaystyle{ \left( \left|\frac{x}{y}\right| + \left|\frac{y}{x}\right| \right)^2 = 4}\)
................................................................................................................
\(\displaystyle{ \left(x^{2} - y^{2}\right)^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-y^{2})=0}\)
\(\displaystyle{ (x-y)(x+y)=0}\)
\(\displaystyle{ (y=x \vee y=-x)\wedge ((x,y)\neq (0,0))}\)