obraz odcinka w jednokładności

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
igorg2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 24 paź 2010, o 11:44
Płeć: Mężczyzna

obraz odcinka w jednokładności

Post autor: igorg2 »

Obrazem odcinka AB, gdzie \(\displaystyle{ A = (1, 0)}\) i \(\displaystyle{ B = (2, 1)}\) w jednokładności o skali \(\displaystyle{ k > 1}\) i środku \(\displaystyle{ P}\) jest odcinek
\(\displaystyle{ CD}\), gdzie \(\displaystyle{ C = (4, 0),D = (6, 2)}\).
Zapisz równanie okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ P}\) i promieniu \(\displaystyle{ AB}\) .

Korzystam z definicji jednokładności zatem
\(\displaystyle{ k \cdot \vec{PA} = \vec{PC}}\)
\(\displaystyle{ k \cdot \vec{PB} = \vec{PD}}\)
z dalszych rozważań otrzymuję równania zależne od \(\displaystyle{ k,x,y}\) ( gdzie \(\displaystyle{ P(x,y)}\) )
występuje również równanie \(\displaystyle{ k \cdot y - y = 0}\) z tego wynika, że \(\displaystyle{ y = 0 \vee k = 1}\)
\(\displaystyle{ k = 1}\) odpada bo odcinek pierwotny jak i jego obraz różnią się. I pozostaje \(\displaystyle{ y = 0}\). wszystko jest ok zgadza się z odpowiedzią, ale jak narysowałem sobie to w układzie współrzędnych gdzie \(\displaystyle{ P\left (x, \right 0)}\) to obrazem punktu \(\displaystyle{ A}\) jest \(\displaystyle{ C}\) i leżą na jednej prostej zaś obrazem punktu \(\displaystyle{ B}\) jest \(\displaystyle{ D}\) ale \(\displaystyle{ \vec{PB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{PD}}\) nie są współliniowe i nie wiem w jaki sposób może \(\displaystyle{ B}\) być obrazem \(\displaystyle{ D}\). Może to ktos wytłumaczyc?
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 19:09 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
I3artko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 18 sty 2012, o 18:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

obraz odcinka w jednokładności

Post autor: I3artko »

Punkty \(\displaystyle{ P, B}\) i \(\displaystyle{ D}\) są współliniowe. Wystarczy znaleźć odciętą punktu \(\displaystyle{ P}\). Spójrz na rysunek:

AU
AU
28756547468490082441_thumb.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 148 razy
[/url]


Co konkretnie trzeba wytłumaczyć?
ODPOWIEDZ