czwarty punkt trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
czwarty punkt trapezu
Punkty A=(-2,1), B=(3,-2), C=(4,1) są wierzchołkami trapezu ABCD, w którym AB || CD. Przedłużenia boków AD i BC przecinają się w takim punkcie S, że punkt C dzieli wektor BS w stosunku 5/2. Znajdź D.
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
czwarty punkt trapezu
Punkt D będzie leżał na przecięciu prostych AS i CD- równoległa do AB. Zrobiłabym to w ten sposób:
1) wyznaczyć równanie prostej BC
2) wyznaczyć punkt S
3) wyznaczyć równanie prostej AS
4) wyznaczyć równanie prostej równoległej do AB, i ją przeciąć (przyrównać) do prostej AS. Punkt przecięcia to powinien być właśnie punkt D.
Tylko że w ten sposób nie wychodzi nic sensownego. Co robię źle?
1) wyznaczyć równanie prostej BC
2) wyznaczyć punkt S
3) wyznaczyć równanie prostej AS
4) wyznaczyć równanie prostej równoległej do AB, i ją przeciąć (przyrównać) do prostej AS. Punkt przecięcia to powinien być właśnie punkt D.
Tylko że w ten sposób nie wychodzi nic sensownego. Co robię źle?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
czwarty punkt trapezu
Myślenie bardzo dobre, powinno ci już wyjść. Jeżeli masz równanie zawierające bok \(\displaystyle{ AS}\) oraz równanie prostej zawierającej bok \(\displaystyle{ CD}\) to wystarczy przyrównać. Napisz jakie proste ci wyszły.
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
czwarty punkt trapezu
BS:-3x+y+11=0
BC:-3x+y+11=0
AB: 3x+5y+1=0
k||AB przechodząca przez C: 3x+5y-17=0
Wtedy współrzędne S wychodzą dziwne, bo wyglądają mniej więcej tak: 9, 99871. Czy to wynika z mojego błędu, czy tak ma być? Czy można zaokrąglić do 10?
BC:-3x+y+11=0
AB: 3x+5y+1=0
k||AB przechodząca przez C: 3x+5y-17=0
Wtedy współrzędne S wychodzą dziwne, bo wyglądają mniej więcej tak: 9, 99871. Czy to wynika z mojego błędu, czy tak ma być? Czy można zaokrąglić do 10?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
czwarty punkt trapezu
Wszystkie równanie prostych tutaj masz dobrze policzone. Raczej źle wyszedł ci punkt \(\displaystyle{ S}\). Pytanie teraz czy przyjąłeś \(\displaystyle{ 5\left| BC\right| =2\left| CS\right|}\) czy też \(\displaystyle{ 2\left| BC\right| =5\left| CS\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
czwarty punkt trapezu
Przyjęłam 2|BC| = 5|CS|, choć był to raczej wybór losowy. Czy z samej treści można wywnioskować, którą równość należy przyjąć?
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
czwarty punkt trapezu
że punkt \(\displaystyle{ C}\) dzieli wektor \(\displaystyle{ \vec{BS}}\) w stosunku \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\)
Wydaje mi się, że powinniśmy liczyć od punktu \(\displaystyle{ B}\) i wtedy \(\displaystyle{ \frac{\left| BC\right| }{\left| CS\right| } = \frac{5}{2}}\)
Ale mimo wszystko czy tak czy tak wychodzą bardzo dziwne współrzędne punktu \(\displaystyle{ D}\)
Wydaje mi się, że powinniśmy liczyć od punktu \(\displaystyle{ B}\) i wtedy \(\displaystyle{ \frac{\left| BC\right| }{\left| CS\right| } = \frac{5}{2}}\)
Ale mimo wszystko czy tak czy tak wychodzą bardzo dziwne współrzędne punktu \(\displaystyle{ D}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
czwarty punkt trapezu
Ok, w takim razie pewnie autor zadania nie zadbał o "ładne" parametry. Dziękuję -- 2 maja 2013, o 14:30 --Mam jeszcze problem z taki zadaniem: Znajdź wierzchołek C w trójkącie ABC wiedząc, że A=(3,5), B=(5,1) i środkiem ciężkości tego trójkąta jest punkt S=(4,0).
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 5 lut 2012, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 31 razy
czwarty punkt trapezu
Punkt przecięcia wysokości. Czy jeśli zrobię tak:
1) wyznaczę równania prostych zawierających wysokości
2) wyznaczę równania prostych do nich prostopadłych
3) przyrównam równania prostych BC i AC,
będzie dobrze?
1) wyznaczę równania prostych zawierających wysokości
2) wyznaczę równania prostych do nich prostopadłych
3) przyrównam równania prostych BC i AC,
będzie dobrze?