Równanie związane z prostą rółwnoległą.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Gambit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 8 wrz 2004, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 2 razy

Równanie związane z prostą rółwnoległą.

Post autor: Gambit »

Mam do rozwiązania takie zadanie:
Napisz równanie prostej k równoległej do prostej o równaniu:
2x + 3y = 5 i przechodzącej przez punkt A = (-2, 3)

Z góry dzięki za pomoc!
    Awatar użytkownika
    Tomasz Rużycki
    Użytkownik
    Użytkownik
    Posty: 2970
    Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
    Płeć: Mężczyzna
    Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
    Podziękował: 4 razy
    Pomógł: 293 razy

    Równanie związane z prostą rółwnoległą.

    Post autor: Tomasz Rużycki »

    Sprowadź swoją prostą do postaci y=ax+b. By były równoległe, muszą mieć jednakowe współczynnki kierunkowe. Po prostu napisz równanie prostej przechodzącej przez dany punkt - jej współczynnik kierunkowy to -2/3

    Pozdrawiam,
    --
    Tomasz Rużycki
    Awatar użytkownika
    Arbooz
    Gość Specjalny
    Gość Specjalny
    Posty: 357
    Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
    Płeć: Mężczyzna
    Lokalizacja: Białogard/Warszawa
    Podziękował: 3 razy
    Pomógł: 7 razy

    Równanie związane z prostą rółwnoległą.

    Post autor: Arbooz »

    Można tą prostą przekształcić do tradycyjnej0 postaci funkcji liniowej: y = (-2x+5)/3
    Jak wiadomo funkcje liniowe są równoległe gdy ich współczynniki kierunkowe są równe, czyli w szukanej funkcji przed x musi stać -2/3.
    teraz do postaci y = -2x/3 + b wystarczy podstawić współrzędne punktu A i otrzymamy b. W ten sposób otrzymamy równanie nowej prostej :]
    ODPOWIEDZ