Równania prostych w trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kicpereniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Równania prostych w trójkącie

Post autor: kicpereniek »

Witam!
Serdecznie proszę o pomoc przy rozwiązaniu następującego zadania:
W trójkącie ABC dany jest wierzchołek \(\displaystyle{ B=\left( 0, 0\right)}\), wektor \(\displaystyle{ \vec{AC} = \left[ 2, 4\right]}\) i równanie dwusiecznej kąta wewnętrznego A: \(\displaystyle{ x - y + 4 =0}\).
Znajdź równania prostych zawierających boki trójkąta ABC.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2013, o 21:56 przez kicpereniek, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania prostych w trójkącie

Post autor: piasek101 »

Wychodzi, że A i C leżą na pionowej prostej.
kicpereniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Równania prostych w trójkącie

Post autor: kicpereniek »

Tylko z jakiej zależności to wynika?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania prostych w trójkącie

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ A(x_A; x_A + 4)}\)

\(\displaystyle{ C(x_C; y_C)}\) do tego dany wektor AC.
ODPOWIEDZ