potrzebne rozwiazanie
potrzebne rozwiazanie
Witam ! Chciałam prosić was o rozwiązanie zadania i jasnego wytłumaczenia.
Dana jest prosta prostopadła o równaniu \(\displaystyle{ 3x-4y+2= 0}\). Prosta prostopadła do niej ma równanie:
\(\displaystyle{ a) \ y= -\frac{3}{4}x +6\\
b) \ y= \frac{4}{3}x -1\\
c) \ y= -\frac{4}{3}x\\
d) \ y= -\frac{1}{3}x-2}\)
Dana jest prosta prostopadła o równaniu \(\displaystyle{ 3x-4y+2= 0}\). Prosta prostopadła do niej ma równanie:
\(\displaystyle{ a) \ y= -\frac{3}{4}x +6\\
b) \ y= \frac{4}{3}x -1\\
c) \ y= -\frac{4}{3}x\\
d) \ y= -\frac{1}{3}x-2}\)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2013, o 16:24 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczebrzeszyn
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 14 razy
potrzebne rozwiazanie
Powyższe równanie należy zapisać w postaci y=ax+b
Dwie proste są prostopadłe, jeżeli \(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2=-1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{4}x + \frac{1}{2}}\).
Więc \(\displaystyle{ a_1= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ a_2= \frac{-1}{a_1}}\)
\(\displaystyle{ a_2=- \frac{4}{3}}\)
Dwie proste są prostopadłe, jeżeli \(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2=-1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{4}x + \frac{1}{2}}\).
Więc \(\displaystyle{ a_1= \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ a_2= \frac{-1}{a_1}}\)
\(\displaystyle{ a_2=- \frac{4}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2013, o 14:35 przez andrewha, łącznie zmieniany 1 raz.
potrzebne rozwiazanie
Dziękuje bardzo mam jeszcze jedno zadanie , z którym mam problem, byłabym wdzięczna za pomoc.
Punkty
\(\displaystyle{ A=(1,3)\\
B=(3,1)\\
C=(6,4)}\)
są wierzchołkami trójkąta prostokątnego.
Wyznacz miarę jednego z kątów ostrych tego trójkąta
Punkty
\(\displaystyle{ A=(1,3)\\
B=(3,1)\\
C=(6,4)}\)
są wierzchołkami trójkąta prostokątnego.
Wyznacz miarę jednego z kątów ostrych tego trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczebrzeszyn
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 14 razy
potrzebne rozwiazanie
Zadanie to można rozwiązać tak jak jest wyżej zaproponowane, albo:
1) Znaleźć równanie prostych przechodzących przez 2 punkty (tych prostych, które będą tworzyć kont ostry).
2) Skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ tg \alpha =\left| \frac{a_1-a_2}{1+a_1 \cdot a_2} \right|}\).
1) Znaleźć równanie prostych przechodzących przez 2 punkty (tych prostych, które będą tworzyć kont ostry).
2) Skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ tg \alpha =\left| \frac{a_1-a_2}{1+a_1 \cdot a_2} \right|}\).