Równanie prostej przech. przez punkt i oddalonej od punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Peres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --
Podziękował: 62 razy

Równanie prostej przech. przez punkt i oddalonej od punktu

Post autor: Peres »

Witam. Mam problem z zadaniem : Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A = (3,1)}\) i odległej od początku układu współrzędnych o \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\)

Podstawiłem do równania \(\displaystyle{ y = ax + b}\) współrzędne punktu \(\displaystyle{ A}\) i chciałem zastosować wzór na odległość punktu od prostej i wyszło mi coś takiego :

\(\displaystyle{ \frac{\left|b \right| }{ \sqrt{9a ^{2} +1 } } = 2 \sqrt{2}}\) i nie wiem co dalej teraz. Ma ktoś pomysł ? Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie prostej przech. przez punkt i oddalonej od punktu

Post autor: piasek101 »

Prosta \(\displaystyle{ ax-y+(1-3a)=0}\) (bo przechodzi przez dany punkt).
Peres
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 10 paź 2011, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: --
Podziękował: 62 razy

Równanie prostej przech. przez punkt i oddalonej od punktu

Post autor: Peres »

To po podstawieniu \(\displaystyle{ ax-y+(1-3a)=0}\) do wzoru na odległość punktu od prostej otrzymuję \(\displaystyle{ \left| 1-3a\right| = 4 \sqrt{5}}\) i teraz co z tym ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie prostej przech. przez punkt i oddalonej od punktu

Post autor: piasek101 »

Nie sprawdzam obliczeń.

Rozwiązać.
ODPOWIEDZ