1) Dane są punkty
a) \(\displaystyle{ A=(-3,2) ,B=(3,2)}\)
b) \(\displaystyle{ C=(-2,1), D=(4,-3)}\)
c) \(\displaystyle{ E=(-5,4), F=(-5,7)}\)
-Napisz równania prostych przechodzących przez dany punkt
-Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ CD}\)
-Wyznacz współrzędne środka odcinka \(\displaystyle{ CD}\)
-Wyznacz równanie okręgu którego średnica jest odcinek \(\displaystyle{ CD}\)
Dane są punkty
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 kwie 2013, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lubulskie
Dane są punkty
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2013, o 20:45 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Dane są punkty
Jeżeli mamy dwa punkty: \(\displaystyle{ A( x_{A}, y _{A} )}\) oraz \(\displaystyle{ B( x_{B}, y_{B} )}\), to równanie prostej przechodzącej przez te punkty obliczamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ y- y_{a} = \frac{ y_{B} - y_{A} }{ x_{B} - x_{A} } (x- x_{A} )}\)
\(\displaystyle{ y- y_{a} = \frac{ y_{B} - y_{A} }{ x_{B} - x_{A} } (x- x_{A} )}\)