Wyznacz współrzędne wierzchołka.
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
Wyznacz współrzędne wierzchołka.
Odcinek \(\displaystyle{ AB}\) o końcach \(\displaystyle{ A(-2,-1) i B(2,3)}\) jest podstawą trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\). Wierzchołek \(\displaystyle{ C}\) należy do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x ^{2}+6x+10}\). Wyznacz współrzędne punktu \(\displaystyle{ C}\), tak aby pole trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) było najmniejsze. Ile wynosi to pole?
Wiem, że pole trójkąta będzie najmniejsze gdy odległość punktu \(\displaystyle{ C}\) od odcinka \(\displaystyle{ AB}\) będzie najmniejsza.
Jak to zapisać? Chciałem użyć wzoru na odległość punktu od prostej, ale nie wiem do czego ten wzór przyrównać.
Wiem, że pole trójkąta będzie najmniejsze gdy odległość punktu \(\displaystyle{ C}\) od odcinka \(\displaystyle{ AB}\) będzie najmniejsza.
Jak to zapisać? Chciałem użyć wzoru na odległość punktu od prostej, ale nie wiem do czego ten wzór przyrównać.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznacz współrzędne wierzchołka.
1.Jaka jest prosta łącząca \(\displaystyle{ AB}\)
2.Jakiej postaci jest punkt wykresu paraboli
3.ile ze wzoru na odległość punktu od prostej będzie wynosiła długość wysokości?
2.Jakiej postaci jest punkt wykresu paraboli
3.ile ze wzoru na odległość punktu od prostej będzie wynosiła długość wysokości?
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
Wyznacz współrzędne wierzchołka.
1. Prosta łącząca \(\displaystyle{ AB}\) wyszła mi: \(\displaystyle{ x-y+1=0}\)
2. \(\displaystyle{ C(x _{c} ; x _{c} ^{2}+6x _{c}+10)}\)
3. \(\displaystyle{ h= \frac{\left| x _{c}-x _{c} ^{2}-6x _{c}-10+1 \right| }{ \sqrt{2} }}\)
Mam dwie niewiadome \(\displaystyle{ h}\) i \(\displaystyle{ x _{c}}\) i co dalej zrobić ?
2. \(\displaystyle{ C(x _{c} ; x _{c} ^{2}+6x _{c}+10)}\)
3. \(\displaystyle{ h= \frac{\left| x _{c}-x _{c} ^{2}-6x _{c}-10+1 \right| }{ \sqrt{2} }}\)
Mam dwie niewiadome \(\displaystyle{ h}\) i \(\displaystyle{ x _{c}}\) i co dalej zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
Wyznacz współrzędne wierzchołka.
\(\displaystyle{ h= \frac{\left| -x _{c} ^{2}-5x _{c}-9 \right| }{ \sqrt{2} }}\) liczę \(\displaystyle{ \Delta}\) i wychodzi \(\displaystyle{ \Delta=-9}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznacz współrzędne wierzchołka.
tylko jakie masz pytanie ,przeczytaj i co zastosujesz ,aby na nie odpowiedzieć. Ostatnie dwa słowa przed "Ile wynosi to pole"
-
- Użytkownik
- Posty: 214
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 12:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
Wyznacz współrzędne wierzchołka.
Żeby było najmniejsze... czyli podać współrzędne wierzchołka paraboli?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy