okręgi symetryczne względem prostej l

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
reaperdie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 21 paź 2012, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 44 razy

okręgi symetryczne względem prostej l

Post autor: reaperdie »

Okręgi o równaniach \(\displaystyle{ \left( x + 4\right)^ 2 + \left( y - 3\right)^2 = 5^2}\) i \(\displaystyle{ \left( x - 6\right)^2 + \left( y - 7\right)^2 = 5^2}\) są symetryczne względem prostej l wyznacz równanie tej prostej.

Będzie to po prostu prosta prostopadła do tej zawierającej środki?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

okręgi symetryczne względem prostej l

Post autor: norwimaj »

reaperdie pisze: Będzie to po prostu prosta prostopadła do tej zawierającej środki?
Tak, będzie to jedna z takich prostych. Dokładnie chodzi o prostą o równaniu \(\displaystyle{ \left( x + 4\right)^ 2 + \left( y - 3\right)^2=\left( x - 6\right)^2 + \left( y - 7\right)^2}\).
reaperdie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 21 paź 2012, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 44 razy

okręgi symetryczne względem prostej l

Post autor: reaperdie »

chodziło mi o wyznaczenie prostej zawierającej środki \(\displaystyle{ s _{1}s _{2}}\), połowę odcinka \(\displaystyle{ s _{1}s _{2}}\) prostą prostopadłą do tej prostej i wstawienie ten punkt - połowę odcinka, wychodzi na jedno po obliczeniach
ODPOWIEDZ