Wykres funkcji z wartością bezwzględną

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
amatoreador
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 gru 2012, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: n/a

Wykres funkcji z wartością bezwzględną

Post autor: amatoreador »

Cześć, mam funkcję \(\displaystyle{ |x|+|y|=5}\)

Robię tak:

\(\displaystyle{ |y|=-|x|+5}\)
\(\displaystyle{ y=-|x|+5 \vee y=|x|-5}\)

Rysuję, funkcje przecinają się w punktach \(\displaystyle{ (-5;0) i (5;0)}\) i biegną dalej. Jednak by wynik w zadaniu był poprawny, wykresy muszą się kończyć w tych punktach tak jak tu:



Z czego to wynika, gdzie robię błąd?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Wykres funkcji z wartością bezwzględną

Post autor: yorgin »

1. Skoro mówisz o funkcji, dobrze byłoby podać jej dziedzinę.

2. Opuszczając moduł z igreka rozważasz dwa przypadki, gdy coś jest większe od zera i gdy coś jest mniejsze od zera. A nie rysujesz do woli i bez ograniczeń linie.
ODPOWIEDZ